Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
poniedziałek, 27 marca 2017, imieniny: Ernesta, Jana, Marka
Serwisy:

„Rozmowy przy whisky” w restauracji Florentin
dodano: 2017-03-02
powrót »

Na miłośników dobrej whisky w Warszawie czeka nie lada atrakcja. Już w pierwszą sobotę marca w restauracji Florentin odbędzie się pierwsza sesja degustacyjna z cyklu „Rozmowy przy whisky”. Spotkanie poprowadzą Jarosław Buss, polski juror World Whiskies Awards oraz Wit Szychowski, szef kuchni oraz uczestnik programu Top Chef Polska.


Już co czwarty Polak sięga po whisky, doceniając bogactwo zawartych w niej smaków i aromatów, niejednokrotnie wydobywanych w połączeniu z potrawami. Tak oto, w odpowiedzi na rosnące zainteresowanie tą tematyką, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz restauracja Florentin w Warszawie rozpoczynają cykl spotkań zatytułowanych „Rozmowy przy whisky". Celem spotkań jest przybliżenie warszawiakom bogatego świata whisky single malt.

 

Pierwsza edycja odbędzie się 4 marca br. o godzinie 20.00 w restauracji Florentin (ul. Smolna 40). Spotkanie ma charakter degustacyjny. Uczestnicy będą mogli spróbować whisky z kraju, w którym - jak głoszą legendy - rozpoczęła się jej historia, a więc Irlandii. Do degustacji przeznaczono whisky z destylarni Teeling, położonej w sercu Dublina: Teeling Single Grain Cabernet Sauvignon Cask, Teeling Small Batch Rum Finish oraz Teeling Single Malt (z pięciu różnych winnych beczek). Prowadzącym będzie Jarosław Buss, organizator corocznego festiwalu Whisky Live Warsaw oraz pierwszy i jedyny Polak juror w prestiżowych zawodach World Whiskies Awards. „W każdej butelce zawarty jest kawałek przepięknej historii i bogactwo aromatów z nią związane. Pragniemy ją z tej butelki uwolnić i przedstawić naszym gościom” - przekonuje Jarosław Buss.

 

Co więcej, spotkanie wzbogaci nowatorski sposób doskonalenia sztuki kulinarnej - tzw. Food Pairing. Wit Szychowski, Szef Kuchni Florentin oraz uczestnik Top Chef Polska, będzie serwować potrawy odpowiednio dobrane do degustowanej whisky. Warto jednak zaznaczyć, iż menu do końca będzie trzymane w tajemnicy.

Wstęp na spotkanie kosztuje 150 złotych. Liczba miejsc jest limitowana. Rezerwacji dokonać można pod adresem email: rezerwacje@florentin.com.pl.

***********

Whisky Live Warsaw (www.whiskylivewarsaw.com) – impreza organizowana pod szyldem Whisky Live przez Tudor House, miejsce spotkań klientów indywidualnych, blogerów, dziennikarzy, restauratorów, hotelarzy, hurtowników i przedstawicieli świata biznesowego. Na świecie wydarzenie organizowane jest od 2000 roku. Pierwsza edycja odbyła się w Londynie, by od tamtego czasu objąć swoim zasięgiem 28 miast na całym świecie.

Tudor House (www.tudor-house.pl) – działający od 1995 roku na polskim rynku największy importer alkoholi typu Premium. Jej właściciel – Jarosław Buss, jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Jako pierwszy Polak w historii sędziował prestiżowe zawody World Whiskies Awards, odbywające się raz do roku w Londynie.



powrót »

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.