Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
czwartek, 19 października 2017, imieniny: Michaliny, Michała, Piotra
Serwisy:

Nowość! Wyjście naprzeciw prozdrowotnym trendom – bezglutenowe makarony marki Arrighi
dodano: 2017-03-22
powrót »

Moda na świadome odżywianie trwa. Coraz więcej z nas przygląda się swojej diecie, chcąc zadbać o własne zdrowie i uzyskać wymarzoną sylwetkę.  W odpowiedzi na trendy w sposobie odżywiania w kategorii makaronów włoska marka Arrighi rozszerza wachlarz dostępnych form o makarony bezglutenowe – rurki oraz spaghetti.


 Nowe trendy – produkty bezglutenowe

 

 Makarony bezglutenowe Arrighi Fot. Index Food

Na dietę eliminacyjną przechodzimy z różnych względów. Często jesteśmy zmuszeni przez względy zdrowotne, czasem robimy to z chęci poprawy samopoczucia. Dieta bezglutenowa wyklucza z jadłospisu mąkę z  pszenicy, żyta
 i jęczmienia, jednak nie znaczy to, że musimy rezygnować z ulubionych dań. W produkcji przetworów bezglutenowych wykorzystuje się takie produkty jak kukurydza, ryż. proso, grykę czy komosę ryżową. Łatwy dostęp do makaronów bezglutenowych sprawia, że możemy cieszyć się walorami kulinarnymi makaronowych potraw. Produkty marki Arrighi powstają w 70% z mąki kukurydzianej i w 29,5% mąki ryżowej, przez co po ugotowaniu ich kolor jest bardzo zbliżony do tradycyjnego makaronu, a wartość odżywcza jest całkowicie zachowana. Dostępne formy to spaghetti i rurki, które na pewno sprawdzą się jako komponent wielu wybornych potraw. Produkty oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, który oznacza bezpieczną żywność bezglutenową.

Przepis na Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem (4 porcje) 

Składniki:

400 g krewetek mrożonych

500 g pomidorów

2 garści jarmużu

300 ml mleczka kokosowego

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

1 papryczka chili

1 szalotka

1 op. makaronu Spaghetti 5 Arrighi, bezglutenowego

Oliwa z oliwek Extra Vergine bazylia Olitalia

1 pęczek bazylii

1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Wykonanie:

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.

 

Po więcej informacji i zdrowych inspiracji zapraszamy na stronę internetową: www.flypr.newslink.pl , www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska



powrót »

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.