Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
wtorek, 21 listopada 2017, imieniny: Janusza, Marii, Reginy
Serwisy:

Eliksir młodości z Maroko
dodano: 2017-08-28
powrót »

Olej arganowy pozyskuje się z nasion drzewa arganowego, które rośnie jedynie w Maroko. Jest pożądanym składnikiem kosmetyków anty-aging, gdyż nawilża, ujędrnia i odżywia. Poza tym łagodzi zmiany skórne, które powstały na skutek alergii, trądziku czy AZS.

Jedynie w Maroko.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane również Argania żelazna jest jednym z najstarszych na świecie organizmów roślinnych, który liczy 25 milionów lat. Rośnie wyłącznie w nieskazitelnie czystym środowisku, pustynnego obszaru, na południowym zachodzie Maroka. Ciekawostką jest fakt, iż naukowcy wiele razy próbowali sadzić i uprawiać to drzewo na terenach Maroka i innych krajów, jednak bez powodzenia. Argania od wieków służy ludom berberyjskim, czyli członkom rdzennych plemion żyjących na terenie, na którym rośnie.

Pestki w bardzo twardej skorupie.

Żółte, niewielkie owoce arganii skrywają w swoim wnętrzu od 1 do 3 pestek. Są one osłonięte niezwykle twardą skorupką, która jest 16 razy twardsza niż skorupka orzecha laskowego. To właśnie te nasiona są najcenniejszą częścią drzewa arganowego i to z nich tłoczony jest drogocenny olej.

 

Tradycyjne tłoczenie.

Technika otrzymywania oleju arganowego przekazywana jest, od wieków, z pokolenia na pokolenie. Zajmują się tym jedynie kobiety, które wszystkie procesy wykonują ręcznie. Z jednego drzewa arganowego zebrać można rocznie do 40 kilogramów owoców, które wystarczą do uzyskania zaledwie 1 litra oleju.

 

Różne zastosowania oleju.

Olej arganowy o cennych wartościach odżywczych i antyoksydacyjnych znalazł zastosowanie w przemyśle:

- spożywczym

- kosmetycznym

- farmaceutycznym.

 

Olej arganowy w kosmetyce.

To jeden z najpotężniejszych naturalnych antyoksydantów, który jest pożądanym składnikiem kosmetyków anty-aging. Olej arganowy do pielęgnacji, dostępny w marokosklep.com, tłoczony jest na zimno, a następnie filtrowany. Może być stosowany na podrażnioną skórę, gdyż działa łagodząco. Dzięki odpowiednio zbilansowanej kompozycji nienasyconych kwasów tłuszczowych posiada lekką konsystencję, szybko się wchłania i dociera do głębokich warstw skóry.

Pielęgnacyjne właściwości oleju.

- przeciwzmarszczkowe: neutralizuje wolne rodniki i chroni, przed utlenieniem, błony komórkowe budujących je lipidów. Wygładza powstałe już zmarszczki, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia.

- nawilżające: zawarte w oleju kwasy omega-6 i omega-9 stymulują procesy dotleniania komórek i pomagają skórze odzyskać równowagę wodną.

- ujędrniające i wygładzające: olej zawiera 2x więcej witaminy E (tokoferolu) niż oliwa z oliwek, dzięki czemu nadaje skórze elastyczność, a tym samym zapobiega powstawaniu cellulitu. Poza tym przeciwdziała rozstępom i wygładza już istniejące, dlatego polecany jest kobietom w ciąży i po porodzie.

- pielęgnacyjne: odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry. Jako skuteczny emolient zmiękcza barierę naskórkową i pozostawia ochronną warstwę okluzyjną. Polecany do przesuszonej skóry seniorów, a także delikatnej skóry dziecka, gdyż łagodzi pieluszkowe zapalenie skóry, trądzik niemowlęcy i ciemieniuchę.

- odżywiające: dostarcza skórze składników odżywczych.

- regenerujące i gojące: stymuluje procesy oddychania wewnątrzkomórkowego i wzmacnia strukturę tkanki łącznej. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli, pobudza komórki do odbudowy, przyspiesza regenerację warstwy naskórkowej i wzmacnia ją.

- chroni przed warunkami zewnętrznymi: wiatrem i niskimi temperaturami.

- poprawia stan chorej skóry: regeneruje skórę uszkodzoną, popękaną czy odparzoną. Łagodzi zmiany w przypadku skóry alergicznej, trądzikowej, łuszczycowej, z problemem egzemy i atopowej.

- kojące: dzięki luteinie - ksantofilowi z grupy karotenoidów, neutralizuje skutki radio- i chemioterapii. Chroni także skórę przed agresywnym działaniem substancji, które pojawiają się w wyniku podawania leków.

- łagodzi skutki opalania: zarówno na słońcu, jak i w solarium. Sprawia, że skóra szybciej nabiera złocistej barwy, a także zapewnia długotrwały efekt opalenizny.

Do stosowania na całym ciele.

Olej arganowy można stosować:

- bezpośrednio na skórę twarzy oraz całego ciała (najlepiej na nawilżoną skórę np. po kąpieli)

- na miejsca, w których skóra jest szczególnie sucha (pięty, łokcie, dłonie)

- jako maska odżywcza na skórę głowy i włosy, gdyż odżywia je i zapobiega wypadaniu, poza tym regeneruje mieszki włosowe

- odżywia i wzmacnia łamliwe paznokcie, a także nadaje im połysk

- bezpośrednio do masażu ciała, gdyż zapewnia relaks zmęczonym mięśniom, może także łagodzić bóle stawów i mięśni

- jako dodatek do kąpieli, wówczas nie musimy stosować dodatkowego balsamu do ciała

- jako składnik oliwek przed i po opalaniu, łagodzi rumień posłoneczny.

 

Olej importowany przez marokosklep.com z Maroko, posiada międzynarodowy certyfikat jakości biologicznej Ecocert i Świadectwo Jakości Zdrowotnej PZH. Badania dermatologiczne na grupie alergików wykazały, że jest doskonale tolerowany.

 

Link do zakładki nt. produktu http://marokosklep.com/olej_arganowy_bio_z_certyfikatem_ecocert-__butelka_z_zakraplaczem100_ml_gold_argan,72,676.html



powrót »

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.