Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 13 grudnia 2017, imieniny: Dalidy, Juliusza, Łucji
Serwisy:

Diament wśród fornirów
dodano: 2017-12-06
powrót »

Chciałabym Państwu zaprezentować fornir, który na pewno zaciekawi wszystkich miłośników natury.
 
Dąb czarny bagienny (Mooreiche, Black Oak), zwany często polskim hebanem, to jeden z kilkudziesięciu gatunków, które są dostępne w moim w Krakowie www.domebli.com.pl.

Surowcem do otrzymania tego forniru jest drewno dębowe zatopione w bagnie torfowym. W warunkach stałej wilgotności, po rozkładzie kory i biela dotrwało do naszych czasów.

Dzięki naturalnym garbnikom, drewno zabarwia się stopniowo od koloru brunatno-czarnego z odcieniem niebieskim (800 – 2000 lat) do całkowicie czarnego ( ok. 3000 – 4000 lat).

Pozyskiwanie forniru z kłód dęba czarnego jest bardzo trudne ze względu na twardość surowca, a jednocześnie jego kruchość. Obróbka kłód wymaga dużych umiejętności i staranności. Zazwyczaj wydajność otrzymanej okleiny jest niewielka.

Obecnie dysponujemy fornirem, który został pozyskany z kłód drewna dębowego w wieku od ok. 800 do ponad 4000 lat.

Laboratorium Datowań Bezwzględnych (prof. dr hab. inż. Marek Krąpiec) na podstawie specjalistycznych badań określiło czas z którego pochodzą poszczególne kłody. Każda z nich posiada certyfikat tego Laboratorium określający jej wiek.


Na przedstawionych zdjęciach możecie Państwo zobaczyć fornir z kłód, które mają ok. 800, 1900 i 3200 lat.
Tajemnice wieków zawarte w dębie czarnym mogą zainspirować do nowych wyzwań. Łącząc nowoczesność z naturą, można stworzyć ciekawe aranżacje wnętrz z subtelną nutą przeszłości.

 

                                                                            Maria Pernak



powrót »

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.