Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
niedziela, 25 lutego 2018, imieniny: Almy, Cezarego, Jarosława
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
Świąteczny sernik według przepisu Lary Gessler
dodano: 2017-12-15
powrót »

Czas rozpocząć okres świątecznych przygotowań. Wśród potraw  na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznego sernika  na kruchym spodzie. Przepis przygotowany przez Larę Gessler to gwarancja doskonałej proporcji składników. Wyśmienity smak to zasługa twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, który sprawia, że sernik jest delikatny, puszysty i kremowy. Odpowiednio wyeksponowany na szklanej paterze będzie stanowił dodatkową atrakcję na świątecznym stole.

 



 

 

 

Przepis na świąteczny sernik według Lary Gessler


Składniki: 

Spód:

v  200 g twardego masła 83%

v  300 g mąki pszennej

v  50 g mąki ziemniaczanej

v  szczypta soli

v  100 g cukru pudru

v  4 żółtka

Masa sernikowa

v  1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

v  8 żółtek

v  5 białek (zimnych)

v  16 łyżeczek cukru pudru

v 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,

v 2 łyżki bułki tartej

v  Skórka  otarta z 1 cytryny

v  1 mięsista laska wanilii

v  30 g rodzynek

v 60 g smażonej skórki z pomarańczy

 

Aby przygotować kruchy spód,  dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200C.  Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii  i rodzynki i  odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z  wypieczonym    kruchym    ciastem  wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik,  zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

 

 

O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko.   Doskonale sprawdza się Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

 

Dostępny w trzech gramaturach:


200g cena około: 2,90 zł;   

450g cena około: 5,75 zł;     

 1 kg cena około: 11,60 zł.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.