Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 26 września 2018, imieniny: Cypriana, Justyny, Łucji
Serwisy:

 

Twarożek Mój Ulubiony w Świątecznych inspiracjach Lary Gessler
dodano: 2017-12-15
powrót »

Kremowy i delikatny smak twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony to tajemnica wspaniałych wypieków i deserów. Jego wyjątkowe zalety doceniła także Lara Gessler, której  cukiernicze  inspiracje na świąteczne słodkości  zachwycą zarówno miłośników tradycyjnego sernika, jak i amatorów lekkich, nowoczesnych deserów. Dzięki tym sprawdzonym mistrzowskim przepisom na Waszym  wigilijnym stole zagości klasyczny, elegancki sernik na kruchym spodzie, lekka i chrupiąca beza z aromatycznym nadzieniem oraz zaskakujący mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu.

 

 


Świąteczny sernik  Lary Gessler

Składniki: 

Spód:

v  200 g twardego masła 83%

v  300 g mąki pszennej

v  50 g mąki ziemniaczanej

v  szczypta soli

v  100 g cukru pudru

v  4 żółtka

Masa sernikowa

v  1kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

v  8 żółtek

v  5 białek (zimnych)

v  16 łyżeczek cukru pudru

v 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,

v 2 łyżki bułki tartej

v  Skórka  otarta z 1 cytryny

v  1 mięsista laska wanilii

v  30 g rodzynek

v 60 g smażonej skórki z pomarańczy

 

Aby przygotować kruchy spód  dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C.  Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

 

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii  i rodzynki i  odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z  wypieczonym    kruchym    ciastem  wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik,  zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

Mus z białej czekolady z palonym słonecznikiem i sosem z solonego karmelu

 

Składniki na mus:

 

v Słonecznik łuskany 80 g

v Biała czekolada 300 g

v Śmietana 36% 300 g

v 400 g Twarożku kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony

v 3 żółtka

v Szczypta soli

v 1/2 laski wanilii

 

Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Miksujemy żółtka z ziarnami wanilii. Dodajemy odważną szczyptę soli i twaróg. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej 3/4 ziaren słonecznika i mieszamy. Ubijamy śmietanę. Odstawiamy do lodówki. Łączymy czekoladę z masą twarogową, czekamy aż przestygnie. Dodajemy ubitą śmietanę i przelewamy całość do pucharków. Odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut.

 

Sos z solonego karmelu:

 

v  100 g cukru

v  2 łyżki wody

v  250 ml śmietanki 36%

v  Sól

 

Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dolewamy wody tak,  by powstała konsystencja przypominająca mokry piasek. Wstawiamy na średni ogień. Nie mieszamy! Gdy zacznie powstawać karmel, delikatnie obracamy patelnią. Gdy cały cukier przemieni  się w masę,  dolewamy po trochu śmietanę, by uzyskać pożądany kolor i konsystencję. Dodajemy sól. Polewamy powstałym sosem wyjęty z lodówki mus z białej czekolady i posypujemy ziarnami słonecznika.

 

Świąteczna beza Lary Gessler

 

Beza  świąteczna - spód

 

4 białka w temperaturze pokojowej

250 g cukru

1 łyżeczka maki ziemniaczane

1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

Nagrzewamy piekarnik do 120°C bez termo obiegu. Białka ubić na piane,̨ następnie stopniowo dodawać przesiany cukier puder.  Miksować do powstania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, po czym miksować jeszcze kilka minut. Pianę rozsmarować na pergaminie wstawić do piekarnika.

Po około 30 minutach (lub wcześniej by beza pozostała biała) zmniejszyć temperaturę do 100° i pozostawić

bezy na około 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Krem do bezy :

v  Amaretto 50 ml

v  300 g Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony

v  Śmietana 36% 200 ml

v  Powidła śliwkowe 150 g

v  Czekolada deserowa 100 g

v  Cukier puder 100 g

v  Skórka otarta z jednej pomarańczy

v  Cynamon

 

 

Twaróg mieszamy mikserem z Amaretto i otartą skórką z pomarańczy. Przesiany cukier puder łączymy ze śmietana i ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie masę twarogową z bitą śmietaną i odstawiamy do lodówki. Jeden spód bezy kładziemy płaską częścią do góry i smarujemy ją powidłami śliwkowymi, następnie częścią czekolady. Następnie wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oblewamy czekoladą, posypujemy cynamonem i dekorujemy.

Najlepiej smakuje po godzinie w lodówce!

 

 

O PRODUKCIE „Mój Ulubiony”

Twarożek kanapkowo-sernikowy to naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji. Bez konserwantów, substancji zagęszczających i stabilizatorów. Technologia produkcji gwarantuje zachowanie najcenniejszych składników mleka tj. białko, wapń i witaminy z grupy B. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko.   Doskonale sprawdza się Przeznaczony do wypieków serników i deserów na bazie twarogu. Nie wymaga dodatku tłuszczu.

Dostępny w trzech gramaturach:

                      200g cena około: 2,90 zł;   

                      450g cena około: 5,75 zł;     


                       1 kg cena około: 11,60 zł.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.