Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
wtorek, 17 lipca 2018, imieniny: Aleksego, Bogdana, Martyny
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
Kurczak w diecie przyszłej mamy
dodano: 2017-12-28
powrót »

Okres ciąży oraz karmienia to dla każdej kobiety wyjątkowy czas, w trakcie którego zwracamy szczególną uwagę na odpowiednią dietę. To, w jaki sposób odżywia się mama, wpływa nie tylko na jej zdrowie i samopoczucie, lecz także na rozwój dziecka. W codziennym menu warto uwzględniać naturalne, nieprzetworzone produkty, zielone warzywa, pełnoziarniste pieczywo, a także lekkostrawne mięso. Doskonałym wyborem jest Kurczak Zagrodowy. Kobiety w ciąży cenią go za wysoką jakość mięsa, która wynika z wyjątkowych warunków chowu kurczaków.

Dieta matki ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka, dlatego powinna być zbilansowana, różnorodna i bogata w wartości odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas ciąży, a także w trakcie karmienia zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne oraz potrzeba składników odżywczych - witamin, białka, węglowodanów i składników mineralnych. Kiedyś powszechnie sądzono, że w ciąży należy „jeść za dwoje”. Dzisiaj wiemy, że podstawowa zasada diety w ciąży powinna mówić przede wszystkim o jakości produktów, a nie ilości. W menu powinny znaleźć się produkty lekkostrawne takie jak: pieczony, lub gotowany drób, warzywa, owoce, makaron, ryż, nabiał, grillowane lub pieczone ryby itd. Pikantne, mocno przyprawione jedzenie, rośliny strączkowe, słodycze czy kolorowe napoje gazowane są ciężkostrawne i mogą spowodować problemy z trawieniem nie tylko u matki, ale i u niemowlaka.

Jednym z pewnych składników, po które powinny sięgać kobiety w ciąży jak i karmiące mamy jest mięso z kurczaka, będące wartościowym źródłem białka budującego mięśnie. Białko zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego jest bardzo wartościowe. Włączając do diety mięso drobiowe, kobieta ciężarna może być pewna, że dostarcza pełnowartościowego białka, bogatego w zestaw wszystkich niezbędnych aminokwasów.

 

Jedzenie to wielka przyjemność i bardzo często przyszłe mamy sięgają w czasie ciąży po liczne smakołyki, licząc przy tym na brak konsekwencji. Niestety, nadmiar spożywanych kalorii czy wysoko przetworzone jedzenie mogą spowodować nieprawidłowy przyrost masy ciała, a także zwolnienie metabolizmu – również u naszego maleństwa! – mówi Magdalena Zaniewicz, psycholog i autorka bloga Mojedwoje.pl - Dbajmy o siebie i wybierajmy wartościowe składniki, najwyższej jakości. Wśród mam temat mięsa zawsze budził wiele kontrowersji ze względu na jego pochodzenie czy brak informacji o tym czym kurczak był karmiony. Dlatego ja wybrałam Kurczaka Zagrodowego, o którym wiem wszystko. Odkryłam go w mojej drugiej ciąży, gdy zaczęłam naprawdę z rozwagą komponować swoją dietę. Jego pewne pochodzenie z podlaskich gospodarstw, brak podawania przez cały okres chowu antybiotyków czy wyłącznie roślinna karma bez GMO, którą jest karmiony to fakty, które do mnie przemawiają. Zagrodowy to bezpieczny i wartościowy produkt, któremu ufam. Co więcej Kurczak Zagrodowy jest delikatny w smaku, a mięso mniej tłuste, więc czuję różnicę gdy zjem innego kurczaka.

 

Mięso z kurczaka warto włączyć do codziennej diety ze względu na liczne składniki odżywcze, pamiętając przy tym o wyborze mięsa wysokiej jakości. Kurczak Zagrodowy polecany jest kobietom w ciąży oraz karmiącym mamom ze względu na liczne walory odżywcze, które wynikają z wyjątkowej metody chowu. Kurczaki Zagrodowe mają zapewnione komfortowe warunki do życia. Chowane są wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach, na Podlasiu. Mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, po której mogą swobodnie spacerować. Cały czas są w ruchu, przez co są mniej otłuszczone niż standardowe kurczaki. Poza tym Kurczaki Zagrodowe żywione są wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO, w skład której wchodzą zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy, niezbędne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nigdy nie podawane mu są antybiotyki. Mięso z kurczaka w codziennej diecie, to nie tylko zdrowy, dobry nawyk, ale też przyjemność z jedzenia. Kruche mięso drobiowe cenione jest za prostotę przygotowania i delikatny smak.

Kurczak Zagrodowy to doskonały składnik diety, z którego można przygotować wiele kreatywnych przepisów zapewniających urozmaicone i wyśmienite menu. Z Zagrodowym zarówno codzienne obiady jak i propozycje na szczególne okazje, będą pyszne, wartościowe i bezpieczne dla zdrowia mamy i dziecka.

 

W ciąży z wiadomych względów nie mogłam jeść absolutnie wszystkiego, na co miałam ochotę, ale z Zagrodowym odkryłam nowe, ciekawsze oblicze mojej kuchni. Potrawy z Kurczaka Zagrodowego na stałe wpisały się w rodzinny jadłospis. Dziś z przyjemnością przygotowuję różnorodne dania i przekąski, dzięki czemu moja kuchnia jest nie tylko zdrowa, lecz także pyszna i inspirująca. Jednym z moich ulubionych, sprawdzonych przepisów są wyśmienite roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą, gotowane na parze oraz sałatka z kurczakiem, ryżem i brzoskwinią. To doskonałe propozycje dla wszystkich mam, które podczas zbliżającego się Sylwestra liczą na smaczne i efektowne danie – mówi autorka bloga Mojedwoje.pl.

 

Sylwestrowe menu czyli roladki z Kurczaka Zagrodowego z suszonymi pomidorami i fetą gotowane na parze oraz sałatka z Kurczakiem Zagrodowym, ryżem i brzoskwiniami

  

 

Składniki roladek:

  • ·        Filet Kurczaka Zagrodowego
  • ·        Poł opakowania sera feta
  • ·        Garść suszonych pomidorów
  • ·        Garść świeżej bazylii
  • ·        Świeża bazylia
  • ·        Suszona bazylia
  • ·        Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania roladek: 

Filet przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Roladki są wspaniałym pomysłem jako przekąska na zimno, ale także jako jak pomysł na obiad jako danie główne np. z ryżem lub ziemniakami.

 

Składniki sałatki:

  • ·        Filet Kurczaka Zagrodowego
  • ·        2 woreczki ryżu
  • ·        Brzoskwinie w syropie (puszka)
  • ·        Łyżka masła klarowanego
  • ·        2 duże łyżki majonezu
  • ·       Bazylia i oregano 

Sposób przygotowania sałatki:

2 woreczki ryżu wsypujemy do garnka z wrzącą wodą do zagotowania. W tym czasie kroimy brzoskwinie z puszki (1 puszka, choć ja dla smaku lubię skroić nawet 1,5). Filet Kurczaka Zagrodowego kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem bazylii i oregano. Po chwili dodajemy sok z brzoskwini i tak gotujemy. Ryż dla smaku mieszam z majonezem, dodaję brzoskwinie i kurczaka. Sałatka wspaniale smakuje świeżo po przygotowaniu a nawet na następny dzień np. na śniadanie.



powrót »
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.