Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
niedziela, 16 grudnia 2018, imieniny: Albiny, Sebastiana, Zdzisławy
Serwisy:

 

Mandarynkowe słodkości na zimowe popołudnia z Diamant
dodano: 2018-01-26
powrót »

Mówi się, że zimą Polak w 90% składa się z… mandarynek! J To z pewnością prawda, bo te pyszne cytrusy właśnie teraz mają swój sezon i smakują najlepiej. Ich aromatyczny zapach kojarzy się z zimą, a słodko-kwaskowy smak doskonale pasuje do wypieków. Oryginalne, mandarynkowe ciasto odwracane przygotujesz według receptury Diamant. To idealna propozycja słodkiej przekąski na długie zimowe wieczory.

 

Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

 

Odwracane ciasto mandarynkowe to propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy kochają niebanalne połączenia smaku i cytrusowe nuty. Słodki akcent, idealnie komponujący się z kwaskowością mandarynek, zapewni naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant. Jego delikatne, lekko karmelowe nuty doskonale balansują smak mandarynek.

 

Prosty, ale efektowny deser, oprószony śnieżną pierzynką z cukru pudru Diamant, będzie aromatyczną i kuszącą propozycją na słodkie podwieczorki i karnawałowe przekąski.  

 

Odwracane ciasto mandarynkowe

Składniki:

  • 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Syrop trzcinowy Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy  Dry Demerara Diamant, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

 

Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

Po wyciągnięciu ciasto polać Syropem Trzcinowym Złocistym Diamant i podawać z bitą śmietaną.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.