Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
czwartek, 21 czerwca 2018, imieniny: Alicji, Alojzego, Rudolfa
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
Mandarynkowe słodkości na zimowe popołudnia z Diamant
dodano: 2018-01-26
powrót »

Mówi się, że zimą Polak w 90% składa się z… mandarynek! J To z pewnością prawda, bo te pyszne cytrusy właśnie teraz mają swój sezon i smakują najlepiej. Ich aromatyczny zapach kojarzy się z zimą, a słodko-kwaskowy smak doskonale pasuje do wypieków. Oryginalne, mandarynkowe ciasto odwracane przygotujesz według receptury Diamant. To idealna propozycja słodkiej przekąski na długie zimowe wieczory.

 

Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

 

Odwracane ciasto mandarynkowe to propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy kochają niebanalne połączenia smaku i cytrusowe nuty. Słodki akcent, idealnie komponujący się z kwaskowością mandarynek, zapewni naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant. Jego delikatne, lekko karmelowe nuty doskonale balansują smak mandarynek.

 

Prosty, ale efektowny deser, oprószony śnieżną pierzynką z cukru pudru Diamant, będzie aromatyczną i kuszącą propozycją na słodkie podwieczorki i karnawałowe przekąski.  

 

Odwracane ciasto mandarynkowe

Składniki:

  • 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Syrop trzcinowy Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy  Dry Demerara Diamant, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

 

Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

Po wyciągnięciu ciasto polać Syropem Trzcinowym Złocistym Diamant i podawać z bitą śmietaną.



powrót »
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.