Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 15 sierpnia 2018, imieniny: Marii, Napoleona, Stelii
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
Schowków nigdy dość
dodano: 2018-03-12
powrót »

Aranżację nowo wybudowanego mieszkania Sylwia i Krzysztof zaczęli od  poważnego remontu. Zmiana układu ścian była bowiem jedynym sposobem na dopasowanie pomieszczeń do ich potrzeb.


Projekt wnętrza i zdjęcia: Małgorzata Górska-Niwińska/Pracownia Architektoniczna MGN


Czteropokojowe mieszkanie na warszawskim osiedlu, które Sylwia i Krzysztof zdecydowali się kupić, miało dużo zalet i jeszcze więcej wad. Najpoważniejszą z nich była niewystarczająca ilość miejsca do przechowywania. Korytarze były za wąskie na wstawienie szaf, a garderoba tak mikroskopijna, że nadawała się jedynie na komórkę na odkurzacz, mopy, itp. Tego kochający porządek właściciele  zaakceptować nie mogli, bo uważali, że schowków musi być tyle, żeby bez problemu zmieściły się w nich wszystkie rzeczy – nie tylko te, które mają teraz, ale również te, które przybędą w przyszłości.

Drugi mankament to odbiegające od współczesnych standardów łazienki. Co prawda, deweloper zaplanował dwie, ale tak ciasne, że korzystanie z nich pewnością byłoby niezbyt wygodne. Sylwia i Krzysztof uznali zatem, że w układzie mieszkania trzeba dokonać niezbędnych zmian. O pomoc w ich przeprowadzeniu zwrócili się do Małgorzaty Górskiej-Niwińskiej z Pracowni  Architektonicznej MGN. Gdy tylko przygotowała projekt przebudowy, który przewidywał poszerzenie korytarzy i powiększenie łazienek kosztem sąsiadujących z nimi pomieszczeń, bez zwłoki zabrali się za modernizację. W jej efekcie zniknęła niefunkcjonalna garderoba i niepotrzebne WC, zostały też nieco uszczuplone powierzchnie sypialni. Strata niewielka, zważywszy na to, co zyskali!

Po uciążliwym remoncie można było przystąpić do przyjemniejszych prac aranżacyjnych. Gospodarze wybrali styl nowoczesny i spokojną neutralną kolorystykę, w której czują się najlepiej i ożywili ją, za namową projektantki, akcentami mocniejszych barw. Powstało wnętrze o ponadczasowej urodzie, które nie znudzi się szybko i nieprędko wyjdzie z mody.

  • Salon

W salonie połączonym z kuchnią mieści się przestronna część dzienna ze strefami o różnej funkcji, których odrębność podkreśla między innymi przemyślane ustawienie mebli.

Duża sofa została ustawiona plecami do części kuchenno-jadalnej, tak by osoby na niej odpoczywające nie musiały potrzeć na rozgardiasz, który zazwyczaj towarzyszy gotowaniu.

W kąciku telewizyjnym Małgorzata Górska-Niwińska zaprojektowała zabudowę meblową o nieregularnym kształcie. Jest pojemna, ale wygląda lekko, dzięki czemu nie przytłacza pomieszczenia.

Strefa jadalna znajduje się w optymalnym miejscu – w pobliżu aneksu kuchennego. Niewielki, rozkładany stół na co dzień nie zajmuje dużo miejsca; można jednak podwoić wielkość blatu, tak by wygodnie usiadło przy nim nawet dwanaście osób.

Przy barku – poszerzonym blacie półwyspu – można usiąść, by wypić szybką kawę lub potowarzyszyć gospodarzom przygotowującym posiłek.

W częściowo podwieszonym suficie zainstalowano punkty halogenowe i taśmy LED; są tu też lampy wiszące nad barkiem i stołem. Tak zróżnicowane oświetlenie salonu umożliwia regulowanie intensywności światła w zależności od sytuacji czy nastroju.

  • Kuchnia

W kuchni na brak schowków właściciele narzekać nie mogą. Jest  wysoka szafa, a także szafki górne oraz dolne ustawione w kształt litery U. Taki układ zabudowy zapewnia mnóstwo miejsca do przechowywania i długie blaty robocze.

  • Przedpokój

Do poszerzonego przedpokoju można było wstawić zrobione na wymiar pojemne szafy, na czym bardzo zależało gospodarzom.  We wnęce – tapicerowana ławeczka ze schowkiem na buty pod siedziskiem.

  • Sypialnia

W sypialni również jest ogromna szafa. Żeby można było swobodnie otwierać jej drzwi, zrezygnowano ze stolików nocnych. Szafka z blatem i półkami z dostępem bo bokach znajduje się za wezgłowiem łóżka.

Ścianę naprzeciwko łóżka wykończono dekoracyjną, biało-srebrną tapetą z motywem arabeski. [BN1] Drzwi prowadzą do jednej z dwóch łazienek.

  • Łazienka męska

Łazienka po połączeniu z garderobą stała się bardzo przestronna.  Znajduje się w niej obszerna kabina prysznicowa bez brodzika, umywalka, sedes i dwa pojemne schowki. To pomieszczenie przeznaczone dla pana domu; dlatego zaaranżowano ją w ciemnych barwach, odbiegających od kolorystyki reszty mieszkania.

  • Pokój gościnny

W pokoju gościnnym także znalazło się miejsce na pojemną zabudowę z szafami, szafką i otwartymi półkami. Została zrobiona na wymiar, tak samo jak większość mebli w tym mieszkaniu.

  • Pokój dziecka

W pokoju córeczki gospodarzy uwagę zwraca wesoła tapeta w kolorowe groszki, którą oklejono nie tylko fragmenty ścian, ale i część sufitu. Do pojawiających się na niej barw dobrano odcienie pozostałych elementów wystroju.

  • Łazienka damska

Łazienka „damska” jest utrzymana w jasnej, relaksującej kolorystyce. To pomieszczenie zostało powiększone o przylegającą wcześniej do niego toaletę, tak że po zainstalowaniu wszystkich niezbędnych urządzeń i mebli pozostało jeszcze sporo wolnej przestrzeni. W białej szafie ukryto pralkę i kosz na bieliznę.  


 [BN1]Motyw arabeski



powrót »
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.