Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 19 grudnia 2018, imieniny: Beniaminy, Dariusza, Gabrieli
Serwisy:

 

Słodka Wielkanoc Przepisy na świąteczne słodkości z Diamant
dodano: 2018-03-26
powrót »

Wielkanoc to jedne z najbardziej rodzinnych Świąt w kalendarzu. Kojarzą się z nadzieją i optymizmem, wiosenną aurą i tradycyjnymi pysznościami. Na wielkanocnym stole oprócz kultowego żurku nie może zabraknąć również słodkich smakołyków, tradycyjnego mazurka czy babki. W tym roku oprócz klasycznych słodkości, warto zaserwować także oryginalne, pyszne desery.


Uroczyste śniadanie, rodzinne obiady i wspólne biesiadowanie przy pysznej kolacji – tradycje kulinarne podczas Wielkanocy odgrywają ważną rolę, wzmacniając więzi rodzinne i nadając chwilom w gronie najbliższych wyjątkowy smak. Słodkie mazurki, pierniki, serniki i babki goszczą na większości stołów, ciesząc podniebienia kultowymi wielkanocnymi smakami. Aby zaskoczyć rodzinę i gości, warto sięgnąć także po nowe przepisy, które wzbogacą świąteczny repertuar kulinarny. Kreatywne desery z Cukrem Gruba rafinada, Cukrem pudrem i Cukrem drobnym Diamant, będą słodkim urozmaiceniem na wielkanocnym stole. Delikatna i krucha beza z cytrynową nutą, lekkie niczym piórko ptysie i babeczki piaskowe z aromatycznym kardamonem. Wyjątkowe słodkości zachwycą wszystkich gości oryginalnym smakiem i będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, podkreślając uroczystą atmosferę Wielkiej Nocy.  

Rolada bezowa z lemon curd

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 250 g Cukru drobnego Diamant
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • Łyżeczka octu winnego 
  • 50 g posiekanych niesolonych pistacji
  • 200 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g lemon curd

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. 

 

Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną. 

 

Lemon curd 

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g Cukru drobnego Diamant
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)

 

Sposób przygotowania:

Jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.

Babeczki piaskowe

Składniki:

  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru drobnego Diamant
  • Skórka otarta z cytryny
  • 145 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Gruba rafinada Diamant do posypania

 

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, odstawić. Jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Obie mąki połączyć, wymieszać z proszkiem i kardamonem, dodać do masy jajecznej, utrzeć ciasto. Przełożyć do silikonowych foremek na babeczki (do połowy wysokości). Piec 25 minut w 180° C. Odstawić na 5 minut po czym przełożyć na kratkę. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, polać nią babeczki i posypać rafinadą.

 Ptysie z kremem twarożkowym 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g wody
  • 125 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka

 

Krem:

  • 200 g śmietanki 36%
  • 150 g cukru pudru Diamant
  • 200 g ricotty

 

Cukier puder Diamant do posypania

 

Sposób przygotowania:

W garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi). Piec ok. 25 minut w 200° C. Ostudzić i przekroić na pół.

 

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.

 

Cukier drobny Diamant 1 kg

Dzięki drobnym kryształkom, cukier łatwo i szybko rozpuszcza się, dlatego ten rodzaj cukru jest odpowiedni podczas przygotowywania kremów, ubijania śmietany i piany z białek, a także do pieczenia delikatnych ciast i biszkoptów. Doskonale sprawdzi się do słodzenia zimnych napojów, świeżych owoców, sałatek i deserów. Ten rodzaj cukru powinien być również używany przy zamrażaniu owoców. Cukier drobny nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i aromatów.

Cena: 4,55 zł

 

Cukier Gruba Rafinada Diamant 1 kg

Śnieżnobiałe, duże kryształki Cukru Gruba Rafinada nie rozpuszczają się i nie zmieniają zabarwienia w trakcie pieczenia. Dlatego ten typ cukru będzie idealną dekoracją domowych wypieków – ciast, ciasteczek i innych deserów. To również świetna ozdoba owocowych deserów czy lodów. Cukier Gruba Rafinada Diamant bardzo efektownie prezentuje się także w cukiernicy, doskonale sprawdzając się do słodzenia kawy, herbaty i innych gorących napojów. Produkt nie zawiera sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Cena: 5,35 zł

 

Cukier puder Diamant 500 g

Cukier puder to niezastąpiony słodki klasyk w każdej kuchni! Idealny do pieczenia delikatnych, lekkich ciast, tortów i biszkoptów, a także do dekorowania wypieków, deserów czy naleśników. Niezbędny w kuchni zwłaszcza podczas Świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia. Cukier puder Diamant dostępny jest w różnych gramaturach i rodzajach opakowań: papierowej torebce 500g, w folii 400g i kartoniku 250g. Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów  i konserwantów.

Cena: 1,89 zł



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.