Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
niedziela, 23 września 2018, imieniny: Bogusława, Liwiusza, Tekli
Serwisy:

 

Sezon na szparagi czas zacząć! Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim
dodano: 2018-04-12
powrót »

Pojawienie się szparagów w menu to wyjątkowo pyszny zwiastun upragnionej przez wszystkich wiosny. Sezon na te warzywa trwa krótko, dlatego nie warto zwlekać z przyrządzeniem oryginalnych, aromatycznych potraw ze szparagami. Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim to prosta, ale finezyjna przekąska, której wyjątkowy smak wprowadzi wiosnę do naszego menu. 

 

Szparagi – kruche, delikatne, ale wyraziste w smaku, są wyrafinowaną propozycją kulinarną, której nie wolno przegapić- sezon na te warzywa trwa zwykle ok. 2 miesięcy. Doskonały dodatek do zup (w szczególności kremów), wyborny składnik mięs, sałatek, a także kreatywnie i apetycznie przyrządzonych przekąsek. Proste w przygotowaniu, wyśmienite grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim, mogą okazać się wiosenną przekąską numer 1! Połączenie gorącej, chrupkiej bagietki, świeżych szparagów i aksamitnego sosu na bazie kremowego sera Hochland, to kwintesencja wiosennych smaków. Przekąska przywodzi na myśl pierwsze ciepłe, słoneczne dni, piknik i relaks na świeżym powietrzu. Ta wyjątkowa, aromatyczna i zaskakująca bogactwem smaku propozycja to najpyszniejsze zaproszenie wiosny do domu!

Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim

 

Składniki:

  • bagietka wiejska
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • Ser kremowy w plastrach Gouda Hochland

 

Sos:

  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 130 g masła
  • 2 trójkąty sera kremowego Cztery Sery Hochland w krążku

 

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.

 

Sos: Żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną, dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło, na koniec w ciepłym sosie rozprowadzić pokrojone sery kremowe Cztery Sery Hochland. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera kremowego w plastra Gouda Hochland, szparagi i polać sosem. Podawać od razu.

 

Smacznego!

 

Ser kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.