Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
sobota, 23 lutego 2019, imieniny: Damiana, Romana, Romany
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
Jak stworzyć idealną strefę zapasów
dodano: 2018-06-20
powrót »

Spiżarnia to jedno z najważniejszych miejsc kuchni, powinna więc się znaleźć jej w centralnym punkcie. Projektując ją, warto zadbać o to, by wszystko było w zasięgu ręki. I żeby zastosowane rozwiązania nie zmuszały nas do zbędnego wysiłku.


Kuchnia oznacza jedzenie – pod każdą postacią. Tu magazynowana jest żywność, tutaj są przygotowywane posiłki. Wszystko, co do tego niezbędne, powinno się więc znaleźć w zasięgu ręki. Dlatego jej sercem warto uczynić blok składający się z chłodziarki z zamrażarką na świeżą żywność (tę „na teraz”) i szafek, w których chowa się produkty niewymagające niskich temperatur (te „na potem”, a więc np. kaszę, mąkę, oliwę, przyprawy czy bakalie).

 

Kiedy już przestrzeń została odpowiednio rozplanowana, warto też zadbać o pomysły, które pozwolą zmniejszyć nakład pracy związany z wykonywaniem powtarzalnych czynności: otwieranie szafek, wysuwanie szuflad, wyciąganie i wkładanie tam rozmaitych pojemników. – Wszystkie zastosowane rozwiązania muszą spełniać stawiane im wymagania: pojemność, łatwy dostęp do produktów i odpowiednie ich przechowywanie – podkreśla Michał Kichler, ekspert do spraw okuć meblowych w firmie Häfele. – Nowoczesne meble pozwalają połączyć wszystkie te funkcje – dodaje.

 

Schowek wagi ciężkiej

Duże, ciężkie zapasy to nie lada wyzwanie dla kuchennych półek. Żeby mieć je pod ręką, a jednocześnie nie nadwerężyć mebli w strefie spiżarnianej, warto je zaprojektować tak, żeby były funkcjonalne, pojemne i wytrzymałe. To przecież w nich są przechowywane ważące wiele kilogramów ryż, kasze, mąki, słoiki z zaprawami, czy butelki z oliwą, ale też większe sprzęty kuchenne. Wszystko to trzeba odpowiednio posegregować według wagi, wielkości, częstotliwości używania. Optymalnym rozwiązaniem jest wytrzymały regał wyposażony w kilka obszernych pojemników rozmieszczonych tak, by dostęp do nich był maksymalnie wygodny. – Trudno wyobrazić sobie strefę zapasów bez takiego nowoczesnego rozwiązania. W tym przypadku idealnie sprawdzi się Cargo 295i: nawet całkowicie obciążony otworzymy lekkim, płynnym ruchem, a wnętrze takiej wysuwanej szafki może pomieścić nawet do 60 kilogramów zapasów – mówi Michał Kichler z Häfele. – Mimo że to schowek wagi ciężkiej, lekko się domyka, nie generując wielkiego hałasu. Na dodatek umożliwia wygodny dostęp do wszystkich artykułów

 

i przedmiotów schowanych w koszach – dodaje.

Wszystko schowane, wszystko widoczne

Projektując kuchenną strefę magazynowania, trzeba też pomyśleć o odpowiednim miejscu dla butelek i puszek z napojami, które nie wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Duże ich zakupy, które pozwalają oszczędzić czas i nie zostać zaskoczonym niedoborami w tej dziedzinie, warto umieścić w odpowiednim miejscu. Rzecz w tym, by otwierając szafkę, mieć przegląd tego, czym dysponujemy – żeby nic nie „schowało się” gdzieś z tyłu. Projektanci mebli proponują zaskakująco praktyczne rozwiązania, które pozwalają uporać się z tym w prosty sposób. – Jednym z takich pomysłów jest Cargo Art. 230i. Ta bardzo pojemna szafka została ukryta w niepozornym wnętrzu – wyjaśnia Michał Kichler. – Podczas otwierania jej tylna półka przesuwa się do przodu, a pozostałe są zamontowane na otwierającym się skrzydle. To ergonomiczne rozwiązanie, które pozwala mieć wszystkie produkty w zasięgu ręki. Domyka się bardzo cicho i sprawnie, a na dodatek dzięki aż 12 koszom w zestawie umożliwia wygodne przechowywanie wszystkiego tego, co niezbędne – podkreśla Michał Kichler

Ważne, by i w tym przypadku wszystko zostało dostosowane do ciężaru zapasów, które będą przechowywane w środku. Nowoczesne rozwiązania z dziedziny okuć meblowych zostawiają projektantom mebli ogromne pole do popisu – ci, korzystając ze specjalistycznych katalogów, są w stanie zaproponować projekt dopasowany do każdej kuchni.

 

Mocarne szuflady

Żeby takie duże zapasy odpowiednio przygotować, potrzebne są odpowiednio duże naczynia i sprzęt AGD: mikser, sokowirówka czy szybkowar. A „duże” zwykle oznacza również „ciężkie”. Szuflady, w których będą przechowywane, muszą więc również być przestrzenne i mocarne. Trzeba dobrać odpowiednio wytrzymałe prowadnice, solidne hamulce siły zamykania, które zapobiegną hałasowi i – przede wszystkim – zbyt szybkiemu zużyciu. – Te urządzenia sprawią, że całą konstrukcja będzie sztywna
i odporna na duże siły nawet przy zupełnym obciążeniu i całkowitym wysunięciu szuflady. Takimi cechami dysponuje m.in. szuflada Moovit MX. Ten kuchenny siłacz doskonale radzi sobie nawet z obciążeniem sięgającym 70 kilogramów. Można więc przechowywać w nim najcięższe rzeczy, jak duże słoje czy sprzęt AGD. I to bez obawy, że coś się urwie czy popsuje
– zapewnia ekspert do spraw okuć meblowych w firmie Häfele.

Żeby natomiast w optymalny sposób wykorzystać przestrzeń oferowaną przez taką „mocarną” szufladę, warto ją też wyposażyć w specjalnie dla niej zaprojektowany zestaw przegródek i wkładek na sztućce. Dzięki temu każdy potrzebny w kuchni przedmiot znajdzie swoje miejsce, co pozwoli uniknąć nerwowych poszukiwań, gdy będzie potrzebny.

Nie marnować przestrzeni

Projektując strefę spiżarnianą, warto też zostawić miejsce na mniejsze i lżejsze artykuły, jak choćby puszki z ulubionym napojem, kartoniki z sokami, czy nieco mniejsze i rzadziej używane sprzęty kuchenne. Idealnym rozwiązaniem jest ulokowanie odpowiedniej szuflady w cokole, w dolnej części zestawy meblowego, gdzie sięgamy sporadycznie. To pozwoli w 100 procentach wykorzystać dostępną przestrzeń. – Jest to idealne rozwiązanie dla mniejszych kuchni. Wszystko po to, by nie marnować cennej przestrzeni – tłumaczy Michał Kichler.

 

Mały element, wielkie ułatwienie

Każdy front szafki powinien się domykać łagodni i cicho. I tak się dzieje dzięki zastosowaniu nowoczesnych zawiasów z serii Metalla. Taki uniwersalny system można zastosować w rozmaitych projektach kuchennych. – Jednym z takich rozwiązań jest nowy zawias Metalla+. Dodatkowym atutem zastosowania tych zawiasów jest prostota i szybkość ich montażu – mówi ekspert do spraw okuć meblowych w firmie Häfele.

 

Jak się pozbyć kuchni na kilka godzin

Jest – nie ma, jest – znowu zniknęła. Kuchnię można schować – wystarczy skorzystać z systemu składanych frontów, które meblowi projektanci proponują coraz częściej, szczególnie w przypadku aneksów kuchennych. Kiedy chcemy, by kuchnia tworzyła jednolitą powierzchnię, wystarczy rozsunąć fronty, a cała strefa magazynowania i sąsiednie części chowają się za funkcjonalnym, designerskim „parawanem”. – Taka zabudowa kuchni to nawiązanie do aktualnych trendów w projektowaniu kuchni gdzie poszukujemy prostoty formy i minimalizmu – tłumaczy Michał Kichler. – Häfele ma w ofercie projekt o nazwie Finetta Sprinfront. Zaletą tego systemu jest to, że umożliwia pełny dostęp do wnętrza szafy, bo zamknięty front chowa się całkowicie w specjalnie zaprojektowanej wnęce konstrukcyjnej. Dzięki temu przy złożonych frontach zabudowa wygląda estetycznie – dodaje.

Świet(l)ny klimat w kuchni

Wszystkie te pomysły okażą się jeszcze bardziej intrygujące i praktyczne, gdy będzie im towarzyszyć odpowiednie światło. O to najlepiej zadbają taśmy LED i oświetlenie kierunkowe dostosowane do wybranego zestawu. – Jednym z systemów stworzonych właśnie na takie potrzeby jest Loox LED. Można go dowolnie konfigurować i instalować w prosty sposób. Pozwala korzystać z zasilania różnego rodzaju: 12 V, 24 V lub 350 mA mówi Michał Kichler z Häfele. – Jego największą zaletą jest to, że dostarcza światła przestrzeniom roboczym w kuchni, rozjaśnia szuflady i nadaje wszystkiemu klimatu – podkreśla.


Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach i ponad 160 tys. klientów na całym świecie. 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży. 



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.