Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 14 listopada 2018, imieniny: Emila, Laury, Rogera
Serwisy:

 

W rzodkiewkowym królestwie… Smaki Sezonu Almette
dodano: 2018-07-07
powrót »

Pierwsze spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette, podczas którego królowały rzodkiewki, za nami! W gospodarstwie slow food Pana Ziółko z gospodarzem spotkał mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani i cenieni blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promują trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem serka Almette z rzodkiewkami.

   

Rzodkiewkowe spotkanie zainaugurowało cykl Smaki Sezonu, podczas którego w wyjątkowym gospodarstwie slow food Pana Ziółko ekspert kulinarny Almette David Gaboriaud, gościł blogerów kulinarnych i parentingowych. Paulina, autorka bloga Kotlet TV i Ewa z synami, prowadząca bloga Moje dzieci kreatywnie, promują zdrowy styl życia i świadome odżywianie oparte na naturalnych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwe bohaterka tego spotkania, czyli rzodkiewka! To chrupiące, charakterystyczne w smaku i bardzo zdrowe warzywo można w prosty sposób wysiewać samodzielnie, w domu czy mieszkaniu.

Pysznym ukoronowaniem spotkania były dania, które przygotowali razem z Davidem Gaboriaud. W wiosenno-letnich propozycjach nie mogło oczywiście zabraknąć „ogródkowych” warzyw i  serka Almette z rzodkiewkami, który inspiruje do przygotowania wielu kolorowych, lekkich i wakacyjnych dań!

 

Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

  • szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
  • 6 szt. zielonych szparagów
  • garść liści szpinaku baby
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • kilka listków mięty
  • garść rzodkiewek bez liści
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Dressing:
  • 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki.

Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i do-daj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem.

Smacznego!

Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

Placki:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • maślanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżeczka soli

Pesto:

  • garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezan
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
  • 200 g wędzonego łososia bez skóry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.

Smacznego!

 


Hiszpański omlet z młodymi ziemniakami, liśćmi szpinaku i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 6 jajek od kur z wolnego wybiegu
  • garść liści szpinaku baby
  • 4 szt. dymki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki. Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły. Następnie przykryj i duś do miękkości. Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka do miski i ubij widelcem. Dopraw jajka solą. Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku. Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie. Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku. Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.

Smacznego!



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.