Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
piątek, 14 grudnia 2018, imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
Serwisy:

 

Sezon na… ogórki! Odbyło się kolejne spotkanie Smaki Sezonu Almette
dodano: 2018-07-23
powrót »

Za nami drugie spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette. Tym razem wszyscy uczestnicy mogli powiedzieć „Zielono mi!”, bo na stołach i w ogródku królowały ogórki. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie slow food Pana Ziółko, a uczestniczył w nim gospodarz, ambasador Almette – mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani blogerzy, promujący zdrowy styl życia oparty na naturalnej diecie, pełnej sezonowych warzyw. Zgodnie z trendem „ogrodniczym” na uprawianie własnych warzyw, blogerzy pod czujnym okiem Pana Ziółko, zapoznawali się z metodami uprawy warzyw i przyrządzali pyszne, sezonowe dania z serkiem Almette z ogórkami.

   

Ogórkowe spotkanie było drugim z cyklu Smaki Sezonu, które odbywa się w znanym gospodarstwie slow food Pana Ziółko. To właśnie tu, razem z ekspertem kulinarnym Almette - Davidem Gaboriaudem, blogerzy kulinarni i parentingowi poznali bliżej wszystkie tajemnice ogórków. Jakie odmiany warto uprawiać? W jaki sposób dbać o rośliny i jak je kreatywnie oraz zdrowo przyrządzać? O tym wszystkim podczas spotkania dowiedzieli się znana i ceniona blogerka Olga Smile oraz bloger Kamil z Kamil Ojciec Blog. Goście drugiej odsłony Smaków Sezonu Almette z przyjemnością promują zdrowy styl życia oparty na zrównoważonej diecie i sezonowych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwie ogórek – uniwersalny, lekkostrawny, smaczny i bardzo uniwersalny, bowiem z tego warzywa można przyrządzić naprawdę wiele wyśmienitych dań!

Część warsztatowo-edukacyjna, która wypełniła dużą część ogórkowego spotkania, zakończyła się pysznym akcentem. Blogerzy razem z Davidem Gaboriaudem przygotowali kreatywne i zdrowe sezonowe dania, w których oczywiście nie mogło zabraknąć ogórków, a także puszystego serka Almette z ogórkami. Jego delikatna konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem ogórków sprawiają, że serek jest znakomitym dodatkiem do letnich przekąsek i sezonowych dań. Smak sezonu ogórkowego jest naprawdę wyjątkowy!

Almette to 100% naturalnych składników i 100% przyjemności. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw.

 

Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
  • woda
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • kolendra świeża
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek.  Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
  • 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego ekologicznego

Sposób przygotowania:

W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.

Mizeria z ogórkiem i fenkułem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

 

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 1 fenkuł
  • płaska łyżeczka nasion kolendry
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 ciabatta
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.