Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 17 października 2018, imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
Serwisy:

 

Sezon na… ogórki! Odbyło się kolejne spotkanie Smaki Sezonu Almette
dodano: 2018-07-23
powrót »

Za nami drugie spotkanie z cyklu Smaki Sezonu Almette. Tym razem wszyscy uczestnicy mogli powiedzieć „Zielono mi!”, bo na stołach i w ogródku królowały ogórki. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie slow food Pana Ziółko, a uczestniczył w nim gospodarz, ambasador Almette – mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani blogerzy, promujący zdrowy styl życia oparty na naturalnej diecie, pełnej sezonowych warzyw. Zgodnie z trendem „ogrodniczym” na uprawianie własnych warzyw, blogerzy pod czujnym okiem Pana Ziółko, zapoznawali się z metodami uprawy warzyw i przyrządzali pyszne, sezonowe dania z serkiem Almette z ogórkami.

   

Ogórkowe spotkanie było drugim z cyklu Smaki Sezonu, które odbywa się w znanym gospodarstwie slow food Pana Ziółko. To właśnie tu, razem z ekspertem kulinarnym Almette - Davidem Gaboriaudem, blogerzy kulinarni i parentingowi poznali bliżej wszystkie tajemnice ogórków. Jakie odmiany warto uprawiać? W jaki sposób dbać o rośliny i jak je kreatywnie oraz zdrowo przyrządzać? O tym wszystkim podczas spotkania dowiedzieli się znana i ceniona blogerka Olga Smile oraz bloger Kamil z Kamil Ojciec Blog. Goście drugiej odsłony Smaków Sezonu Almette z przyjemnością promują zdrowy styl życia oparty na zrównoważonej diecie i sezonowych, wartościowych składnikach. Jednym z nich jest niewątpliwie ogórek – uniwersalny, lekkostrawny, smaczny i bardzo uniwersalny, bowiem z tego warzywa można przyrządzić naprawdę wiele wyśmienitych dań!

Część warsztatowo-edukacyjna, która wypełniła dużą część ogórkowego spotkania, zakończyła się pysznym akcentem. Blogerzy razem z Davidem Gaboriaudem przygotowali kreatywne i zdrowe sezonowe dania, w których oczywiście nie mogło zabraknąć ogórków, a także puszystego serka Almette z ogórkami. Jego delikatna konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem ogórków sprawiają, że serek jest znakomitym dodatkiem do letnich przekąsek i sezonowych dań. Smak sezonu ogórkowego jest naprawdę wyjątkowy!

Almette to 100% naturalnych składników i 100% przyjemności. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw.

 

Chłodnik z awokado, ogórkiem i serkiem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 ogórki gruntowe + 1 połówka do dekoracji
  • woda
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • kolendra świeża
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Obierz ogórki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmij pestki. Pokrój w kostkę. Na połówce przeznaczonej do dekoracji zostaw skórkę, wyjmij pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skórki i pokrój go w kostkę. Wrzuć awokado i ogórki do blendera. Zmiksuj na gładki krem. Dolej wody, aby nie był za gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przelej do miseczek.  Udekoruj wcześniej przygotowanym ogórkiem. Wymieszaj serek i za pomocą dwóch łyżeczek uformuj foremną porcję. Dodaj ją na wierzch do każdej porcji chłodnika. Posyp świeżą kolendrą, płatkami chilli i skrop oliwą. Serwuj od razu albo po schłodzeniu.

Maki z ogórka z serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 4 osób

 

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • miks kwiatów jadalnych (nasturcja, rumianek, bratek) lub miks ulubionych świeżych ziół (koperek, kolendra, szczypiorek)
  • 50 g kaszy gryczanej palonej nieugotowanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego ekologicznego

Sposób przygotowania:

W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st. C. Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju. Smaż 30 sekund do minuty. Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury. Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą. Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski. Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji. Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego. Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem. Posyp popcornem gryczanym. Udekoruj kwiatami lub ziołami. Polej olejem rzepakowym.

Mizeria z ogórkiem i fenkułem

Czas przygotowania 30 min, Porcja dla 2 osób

 

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 1 fenkuł
  • płaska łyżeczka nasion kolendry
  • płaska łyżeczka kuminu
  • płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 ciabatta
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu. Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek. Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki. Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną. Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne. Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.