Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 17 października 2018, imieniny: Antonii, Ignacego, Wiktora
Serwisy:

 

Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”
dodano: 2018-07-27
powrót »

Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, czy wędliny z dziczyzny – to tylko niektóre spośród produktów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXIX atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 25 lipca br. w Sosnowcu. Do udziału w certyfikacji zgłoszono artykuły spożywcze niemal z całej Polski.

 

To już trzeci w tym roku audyt produktów spożywczych organizowany w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, natomiast w całej jego dotychczasowej historii odbyło się w sumie dwadzieścia dziewięć ocen wyrobów spożywczych.  


Od samego początku funkcjonowania programu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo upływu lat, niezmienny pozostaje także regulamin programu i zasady przyznawania znaku jakości „Doceń polskie”. Każdorazowo żywność jest indywidualnie sprawdzana przez jurorów zasiadających w Loży Ekspertów. Specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą przyznają noty (w skali od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła promocyjnego potrzeba minimum 7,5 pkt., zaś tytułem TOP PRODUKT honoruje się wyroby z maksymalnymi notami.

Podobnie jak podczas dotychczasowych atestacji, do lipcowej oceny zakwalifikowane zostały artykuły spożywcze różnego typu. Członkowie Loży Ekspertów sprawdzili m.in. nabiał, pieczywo, mięsa, a także słodycze, dania gotowe, przetwory, lody, alkohole, napoje i półprodukty. Członkowie jury sprawdzili także m.in. bezglutenowe pieczywo, hummus, kiełki, przetwory z dziczyzny, soki tłoczone, warzywa i przetwory warzywne, a także wyroby marki własnej. Wszystkie artykuły spożywcze podlegają tym samym zasadom oceny.

Program „Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski; w audytach produktów spożywczych zawsze uczestniczą producenci z całego kraju, reprezentujący zarówno małe miasteczka, jak i duże miasta.


Nie inaczej było w trakcie niedawnej certyfikacji: jury oceniło propozycje wytwórców z 13 województw. Co ciekawe, połowa z nich to wytwórcy posiadający już znaki jakości „Doceń polskie” - firmy te zgłosiły do oceny kolejne propozycje ze swojego asortymentu lub też zabiegały o ponowne wyróżnienie nagrodzonej już żywności.

Informacje o firmach przystępujących do certyfikacji są dostępne na blogu programu „Doceń polskie”, pod adresem http://blog.docenpolskie.pl/. Na stronie tej publikowane będą także opisy nagrodzonych produktów oraz ich wytwórców.


* * * 

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.