Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
poniedziałek, 24 września 2018, imieniny: Dory, Gerarda, Maryny
Serwisy:

 

Budynek otwarty na światło i krajobraz
dodano: 2018-09-14
powrót »

Architektura tego nietypowego domu jednorodzinnego w Singapurze opiera się na zestawieniu przeciwieństw. Całkowicie zamknięta od strony ulicy konstrukcja elewacji kontrastuje z otwartym charakterem części zwróconej ku malowniczym obraz natury. Szerokich widoków dostarczają drzwi przesuwne w aluminiowych systemach Schüco ASS.


Dla zwykłego przechodnia widziany od strony ulicy „House X” stanowi intrygującą zagadkę. Fasada, na której znajduje się główne wejście, została pokryta płytami z jasnego trawertynu, w których wycięto perforacje do celów oświetlenia i wentylacji. W ten sposób uzyskano efekt prywatności i odcięcia od strefy publicznej, czego wymagali inwestorzy. Szeroka, wykończona drewnianymi panelami strefa wejścia pogłębia to wrażenie. Po jej drugiej stronie roztacza się natomiast kwadratowy dziedziniec, który zieleni się od drzew i paproci. Z tej części otwiera się szeroka panorama, sięgająca od wierzchołków sąsiednich domów poprzez las, aż po przeciwległą dolinę. Koncepcja przeciwieństwa zamkniętości i otwartości w architekturze budynku nawiązuje do klasycznej reguły yin-yang.

Od zewnątrz elewacja ma zamknięty charakter

Fot. Khoo Guojie, Singapur


Widok absolutny

Plan parteru i konfiguracja struktury budynku odzwierciedlają diamentowy kształt wzgórza, na którym znajduje się działka. Główna część budynku, w której znajdują się liczne sypialnie dla gości, stanowi swoistego rodzaju linię demarkacyjną, od której odchodzą pozostałe struktury i strefy rekreacyjne. Sprawiają one wrażenie niedbale rozplanowanych, jednak dzięki takiemu układowi zabudowań widoki naturalnego otoczenia są dostępne z wszystkich znajdujących się w nich pomieszczeń. Każdy pokój i każda strefa użytkowa na dwóch pierwszych piętrach wychodzą na spektakularny widok, który architekci porównują do dawnych chińskich pejzaży. Strefy dzienne i sypialnie dla gości zostały wyróżnione pod względem rozmiaru, kolorystyki i zewnętrznej architektury, przyjmując wygląd „rdzawych pudełek”. Od wewnątrz są wykończone postarzanymi tekowymi panelami, zaś od wewnątrz stalą kortenowską w kolorze rdzy. Z zielonych tarasów na dachach i ulokowanych na poziomie piwnicy stref wspólnych, jak jadalnia i strefa fitness, można wyjść wprost na otwartą strefę rekreacji z basenem w kształcie diamentu.

Widok wewnętrznego dziedzińca

Fot. Khoo Guojie, Singapur


Transparencja a ochrona przed słońcem

Pierwotnym założeniem było maksymalne otwarcie wszystkich stref budynku na naturalne otoczenie. Wybrane rozwiązanie musiało nie tylko pozwalać na podkreślenie koncepcji architektów, lecz także umożliwić adaptację obiektu do warunków klimatycznych i pozycji słońca. Architekci wybrali systemy Schüco ASS ze względu na wąskie szerokości profili, możliwość projektowania modułów przeszkleń o wysokości pomieszczeń, a także łatwą w obsłudze i niezawodną technologię okuć. W większości przypadków zastosowano nieizolowane drzwi przesuwne Schüco ASS 43.NI i podnoszono-przesuwne ASS 50.NI. Natomiast w miejscach gdzie pomieszczenia miały otwierać się szeroko na zewnątrz, zamontowano drzwi składano-przesuwne ASS 70 FD. Ponieważ popołudniowe słońce w Singapurze jest wyjątkowo intensywne, wszystkie drzwi ulokowane od zachodu i południowego zachodu zostały wyposażone w szyby o właściwościach zacieniających i izolujących. Ochronę przed przegrzewaniem się wnętrz zapewniają dodatkowo wertykalne lamele z aluminium i wewnętrzne żaluzje. Bogata seria ASS obejmuje także izolowane cieplnie wersje do standardu pasywnego włącznie które sprawdzą się w chłodniejszym klimacie Europy Środkowo-Wschodniej. Panoramiczne drzwi ASS 77 PD w wersjach HI oraz SI posiadają doskonałe właściwości cieplne, na poziomie Uw odpowiednio od 1,1 W/m2K dla wersji HI i 0,84 W/m2K dla wersji SI. Stolarka o zwiększonej głębokości zabudowy do 77 mm zapewnia imponujący efekt panoramicznych przeszkleń m.in. dzięki ukryciu profili ościeżnicy w ścianach budynku. W wersji HI możliwe jest dodatkowo tworzenie otwieranych naroży 90° bez użycia słupka. Doskonałe parametry cieplne oferują także drzwi przesuwne ASE 80.HI i składano-przesuwne ASS 80 FD.HI, które również zapewniają możliwość pełnego otwarcia naroża pod kątem 90°.

Wielkopowierzchniowe drzwi przesuwne

Schüco otwierają wnętrza na widoki otoczenia

Fot. Khoo Guojie, Singapur

 

 

Więcej informacji o produktach firmy Schüco znajdą Państwo na stronie:

www.schueco.pl



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.