Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
niedziela, 16 grudnia 2018, imieniny: Albiny, Sebastiana, Zdzisławy
Serwisy:

 

Oryginalna sałatka z burakiem cukrowym
dodano: 2018-10-09
powrót »

Niegdyś popularny składnik wielu dań, dzisiaj lekko zapomniany – burak cukrowy, wkracza ponownie do naszej kuchni! Niepozorne warzywo, z którego powstaje krystalicznie biały cukier doskonale smakuje także upieczony, grillowany lub smażony. Jego naturalna słodycz w połączeniu z kruchą sałatą, wyrazistym kozim serem, aromatem ziół i oryginalnym, kwaskowo-słodkim sosem, tworzy pełną smaku, oryginalną kompozycję.

 

Burak cukrowy doskonały do dań i przekąsek, głównie kojarzy nam się produkcją białego cukru. To właśnie z polskich buraków w lokalnych cukrowniach Mazowsza i Wielkopolski powstaje cukier Diamant. Tworzony jest zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i pełną dbałością o środowisko naturalne oraz jakość na wszystkich etapach produkcji.

Krystaliczny cukier to jeden z najbardziej uniwersalnych dodatków do potraw. Jest obowiązkowym elementem większości deserów i ciast, ale jego słodki smak stanowi też fantastyczny akcent w daniach wytrawnych. W oryginalnej sałatce z grillowanym burakiem i niebanalnym dressingiem, cukier Diamant nadaje kompozycji słodkie wykończenie.

 

Oryginalna sałatka z grillowanym burakiem cukrowym

Składniki:

- 1/2 obranego i ugotowanego buraka cukrowego

- suszony tymianek

- olej do smażenia

- 1 awokado

- roszponka

- 50 g dojrzewającego sera koziego

 

Sos:

- 50 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 3 łyżki cukru DIAMANT

- 1 łyżka soku z limonki

- 1 łyżka musztardy francuskiej

- sól

 

Ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, następnie gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.

 

Buraka kroimy na ok. 0,5 cm plastry, posypujemy je suszonym tymiankiem i delikatnie smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, po kilka minut z każdej strony. Awokado kroimy w plastry, ser również.

 

Na talerzu układamy roszponkę, awokado, ser kozi, grillowane plastry buraka cukrowego. Całość polewamy sosem.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.