Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
środa, 23 stycznia 2019, imieniny: Fernandy, Jana, Rajmundy
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
Gruszkowa tarta z odrobiną ricotty
dodano: 2018-12-31
powrót »

Mając w lodówce gotowe ciasto francuskie, możemy przygotować smaczne przekąski – czy to na słodko czy na słono. Ciastem francuskim możemy bawić się na wiele sposobów. Marka Diamant podpowiada jak przygotować oryginalne mini tarty z dodatkiem słodkich i soczystych gruszek!

 

Co zrobić, gdy do naszych drzwi zapukają głodni, niespodziewani goście? A w naszej lodówce znajduje się dosłownie kilka produktów? Jeśli uda wam się znaleźć ciasto francuskie i soczyste gruszki, to możecie być zaskoczeni (i pewni!), ile ciekawych i smacznych przekąsek można przygotować w dosłownie kilka minut!

Odejdźmy na moment od klasycznych zawijanych kabanosów, mini pizz czy domowych konfitur. Co powiecie na słodką gruszkę, okruszoną białym cukrem Diamant z polskich buraków cukrowych, z dodatkiem wyraźnego serka ricotta? Brzmi oryginalnie i smacznie! Ricotta doskonale komponuje się ze słodkimi smakami. Taką przekąską z pewnością zaskoczymy naszych gości. Mini tarty nie tylko urzekają swoim wyglądem, ale również ciekawym i niepowtarzalnym smakiem.

 

 

Mini tarty z ciasta francuskiego i gruszek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 łyżki ricotty
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 gruszki
  • 200 g cukru
  • 120 ml wody
  • 50 g masła
  • świeży tymianek do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie kroimy na 8 prostokątnych, równych części. Gruszki przekrajamy wzdłuż na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w cienkie półplasterki. Ricottę mieszamy z 4 łyżkami cukru. Na patelnię wlewamy wodę i 200 g cukru. Dokładnie mieszamy i włączamy średni ogień. Już nie mieszając, czekamy, aż cukier się skarmelizuje, a następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolity sos. Na cieście francuskim rozsmarowujemy ricottę, zostawiając na każdym kawałku ok 1 cm wolnych brzegów. Na ricotcie układamy plasterki gruszek, które smarujemy karmelowym sosem. Zawijamy brzegi tart i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Gotowe tartaletki posypujemy świeżym tymiankiem.



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.