Ta strona używa cookies w celu poprawnego jej funkcjonowania oraz analizy statystyk. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Pamiętaj, że zawsze możesz te ustawienia zmienić, wyłączając obsługę cookies w swojej przeglądarce.
sobota, 20 kwietnia 2019, imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha
Serwisy:

 

REKLAMA
reklama
Karnawał na talerzu
dodano: 2019-02-06
powrót »

Z początkiem roku rozpoczyna się karnawał. Czas celebracji, zabawy i świętowania. W wielu krajach odbywają się specjalne pochody i pokazy, a przyjęciom nie ma końca. Na scenę wkraczają brokat, cekiny, pióropusze. Co ciekawe, słowo karnawał pochodzi od włoskiego carnevale, które w łacinie - carnem levāre nie ma nic wspólnego z hucznymi obchodami. Dosłownie oznacza mięso usuwać, a także caro vale – żegnaj mięso. Warzywne potrawy to bogactwo kolorów, smaków i aromatów, które mogą uwodzić i zniewalać zmysły. Karnawałowa zabawa w kuchni potrafi przyjemnie zaskoczyć. Jak wyposażyć kuchnię, w której często goszczą warzywa i owoce oraz jak urozmaicić dietę?


Na straganie, w dzień targowy…

Karnawał to świetny okres na wprowadzenie małych zmian w diecie oraz poprawę jej jakości. Zmieniając nasze zwyczaje żywieniowe należy przyjrzeć się, czy nie brakuje w nich mikro i makro składników oraz witamin. Najlepiej, aby niedobory uzupełniać z naturalnych źródeł żywności. Wykluczając mięso z naszych posiłków warto spożywać większe ilości produktów pochodzenia roślinnego, tj. orzechy, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste i - oczywiście - warzywa i owoce. Dajmy się ponieść zabawie, bądźmy kreatywni i otwarci na nowe smaki, a idealne do tego będą przyprawy, szczególnie kurkuma, czerwona papryka, imbir, czosnek, kolendra czy cynamon. Nie zapominajmy o deserach. Do ich przygotowania warto wykorzystać produkty kakaowe, będące bogatym źródłem flawonoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym oraz przeciwzapalnym, korzystnie wpływających na zdrowie układu nerwowego – mówi dietetyk Olga Drożdż.

Kwestia smaku

Warzywa i nasiona można podawać na wiele sposobów – surowe, pieczone, smażone, duszone, gotowane na parze – różne metody obróbki termicznej wpływają na ich smak i pozwalają znaleźć ulubiony sposób przyrządzania. Należy przy tym pamiętać, aby wszystkie składniki dobrze wypłukać i odpowiednio przygotować. Wyposażenie kuchni i możliwości naszych sprzętów mają istotne znaczenie – im więcej funkcji, tym więcej możliwości. Dlatego warto udać się do specjalistów i zapoznać się z ofertą firmy Comitor Sp. z o.o.

 

Kuchenny mikroklimat

Każda kulinarna przygoda rozpoczyna się od mycia i płukania. Zlewozmywak Blanco Claron XL 60-IF spełni oczekiwania miłośników minimalistycznych wnętrz i funkcjonalnych rozwiązań. Claron posiada dużą, głęboką komorę, która pomieści mniejsze i większe warzywa oraz owoce - bez trudu umyjemy głowę kapusty, dynię, sprawnie i bez zabrudzeń pokroimy arbuza. Dodatkowo, zlewozmywak możemy wyposażyć w wygodne akcesoria, z którymi odcedzanie lub studzenie nie będzie wymagało dodatkowych naczyń. Surowa, prosta forma nada karnawałowym preparacjom w kuchni subtelnej elegancji.

Niezastąpioną baterią będzie Fontas-S II marki Blanco. Bateria posiada wyciąganą wylewkę, co zwiększa możliwości naszego zlewozmywaka. Dzięki niej dotrzemy do wszystkich zabrudzeń i zakamarków, ilość zużywanej wody zmaleje, a blat wokół będzie czysty i suchy. Dodatkowo, baterię można podłączyć do filtra, dzięki czemu zawsze mamy pewność, że pozyskiwana woda jest czysta i gotowa do spożycia.   

Piekarnik z parą od Kuppersbusch posiada wiele funkcji i programów, w tym oczywiście pieczenia i gotowania na parze. Z tym jednym urządzeniem możemy przygotować warzywa na wiele sposobów i skomponować rozmaite dania. Drzwiczki piekarnika wykonane są z czterowarstwowego szkła, dzięki czemu ich zewnętrzna strona nie nagrzewa się i nie parzy, natomiast specjalny katalizator okotherm, który zasysa zapachy i opary z wnętrza urządzenia, oddaje zupełnie czyste powietrze.

Dbając o siebie zadbajmy też o środowisko. Pomogą nam w tym selektory odpadów Blanco. Jeśli nie możemy wykorzystać biodegradowalnych odpadów na własny użytek, za sprawą selektorów organizacja śmieci będzie łatwa i przyjemna.

Słodki deser

Karnawałowa dieta nie musi wykluczać mięsa, ale warto zwrócić uwagę na nasze dotychczasowe zwyczaje żywieniowe oraz jakość spożywanych produktów. A na następne przyjęcie polecamy pełnoziarniste ciasto z wiśniami. Smacznego!

 

Pełnoziarniste ciasto z wiśniami

Składniki:

400g cukinii

150 g daktyli

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

6 łyżek cukru – możemy zastąpić miodem, syropem z agawy, cukrem kokosowym, ksylitolem

6 łyżek kakao

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

3 łyżki mąki z ciecierzycy lub wcześniej użytej mąki pszennej

½ szklanki wody lub napoju roślinnego

1/5 oleju

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

¼ łyżeczki kirkumy

Pół łyżeczki kardamonu

ok. 150-200 g wiśni

 

Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 minut. Wszystkie suche składniki wymieszać, daktyle zblendować i dodać cukinię, cukier, wodę i ocet jabłkowy.  Połączyć wszystkie suche i mokre składniki i dobrze wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. godzinę.

 

 

Więcej: www.comitor.pl



powrót »
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

POLECAMY

 

REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama
REKLAMA
reklama

REKLAMA
reklama
© forumfirm.pl 2017 Wszelkie prawa zastrzeżone ! Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Informacje o Cookies.